Wednesday, September 19, 2007

Egg tofu with crab stick and soy sauce




Selamat Datang ke Dapur Maklang




5 bungkus egg tofu


1 labu bawang besar dimayang panjang


1/2 inci halia dimayang


2 ulas bawang putih dimayang

1 biji lada merah dihiris

1 pokok daun sup dan daun bawang

1 batang carrot dihiris buat

6 cendawan shitake direbus hingga lembut dan dipotong 4

8 batang crabstick dipotong sepanjang 1 inci

1 biji tomato dipotong 8

2 sdt lada putih

1 sdb sos tiram

1sdb tepung jagung, dicampurkan dengan 1 cawan air

1 sdb kicap cair/ masin

sedikit gula

sedikit minyak bijan


Caranya:


Egg tofu dipotong setebal satu inci dan digoreng dalam minyak yang banyak. Angkat dan toskan.

Tumis bawang besar, bawang putih dan halia.

Masukkan carrot dan cendawan bersama sedikit air. Biarkan sebentar

Masukkan sos tiram dan kicap.

Masukkan lada putih, garam dan gula.

Masukkan crabstick.

Titikkan beberapa titik minyak bijan.

Masukkan air tepung jagung

Pukul 1 biji telur dan masukkan kedalam kuali bersama bahan2 lain.

Kacau sehingga rata.

Angkat dah letakkan di atas egg tofu yang sudah digoreng tadi.








Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

2 comments:

  1. maklang,
    egg tofu ni, yang dalam plastic macam tube tu kan?
    kalau tofu jepun yang lembik empat segi tu boleh buat macamni jugak tak?

    i really miss egg tofu.. kat sini tak ada :(

    ReplyDelete
  2. elisa:

    ye, tauhu yang dalam tube tu. Kalau guna yang dalam kotak boleh jugak. Tapi maybe tak sesedap kot.

    Selamat mencuba!

    ReplyDelete