Saturday, December 29, 2007
Baby Kailan with Shittake Mushroom
Selamat Datang ke Dapur Maklang
Bahan2nya:
2-3 pokok baby Kailan
4-5 cendawan Shittake di rendam sehingga kembang. Kemudian buang tangkai nya dan dihiris nipis.
3 ulas bawang putih diketok
3 sdb oyster sos
1 sdt serbuk lada putih
1 sdt tepung jagung dilarutkan dengan 1/2 cawan air
minyak untuk menumis
sedikit minyak bijan jika mahu
hirisan lada merah
Caranya:
1. Baby Kailan dipotong dan dicelurkan sebentar.Kemudian angkat dan toskan. Susun atas pingga.
2. Tumis bawang putih sebentar.Masukkan mushroom dan goreng sehingga agak lembut. Letakkan sedikit air supaya tidak hangus.
3. Masukkan oyster sos, lada putih dan kacau sebentar
4. Masukkan lada dan tepung jagung dan didihkan. Jika terlalu pekat, letakkan air sedikit lagi. ( Personally, kalau maklang tak berapa suka letak tepung jagung banyak2 atau boleh juga tak payah letak tepung jagung!)
5. Angkat dan curahkan atas baby kailan tadi.
6. Hidang kan .
Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Mak Lang,
ReplyDeleteSedapnya..kailan ngan mushroom..lovely combination! Mushroom tu masak ngan miso soup pun sedap kan.
Azian: Miso soup tu apa? Maklang ni tak pandai nama pelik2 ni!
ReplyDelete