Wednesday, June 25, 2008

Kailan goreng berudang

Salam...

Selamat datang ke Dapur maklang...



Lama jugak maklang tak updet ..


Hari ini masak kailan laa...Kalau goreng kailan ni, kadang2 terasa pahit dia kan. Dan kalau pahit, mesti tak suka nak makan...bagi maklanglaa...




Bahan2:


Seikat kailan, dibersihkan dan direndam dengan garam untuk membuang sisa kotoran. Kemudian di potong sederhana besar.


Beberapa ekor udang hidup dibersihkan


3 ulas bawang putih diketuk


sedikit halia dihiris


1/2 sudu teh lada putih


1 sudu besar sos tiram


beberapa titik minyak bijan


sedikit gula


Caranya:


1. Celur kailan sebentar. Ini adalah untuk membuang pahit dan kelat yang ada pada kailan.


2. Tumis bawang putih bersama halia sebentar. Masukkan udang dan goreng sebentar.


3. Masukkan sos tiram bersama sedikit air dan gula bersama lada putih .


4. Masukkan kailan. Titikkan minyak bijan dan balik2kan bersama kailan. Angkat.


Selamat menjamu selera.






Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment