Selamat Datang ke Dapur Maklang
Bahan2:
Bahan a:
5 biji telor
1 tin susu cair
3/4 cawan gula pasir
1/2 sdt vanilla
2 sdb tepung kastad ( kalau tak nak pun tak apa)
(boleh jugak jika mahu letak jagung berkrim)
1/2cawan air
Bahan b:
3/4 cawan gula pasir untuk dibuat gula hangus
Caranya:
1. Gula dipanaskan di atas kuali dan kacau sehingga perang. Kena berhati2 kerana gula cepat hangus. Apabila nampak perang, cepat2 tutup apinya dan kacau lagi. Masukkan ke dalam loyang dan biarkan sejuk.
2. Campurkan semua bahan A dan kacau sehingga rata. Masukkan ke dalam loyang dan kukus 40-60 mins. Apabila sejuk, masukkan ke dalam peti ais. Sedap dimakan sejuk.
Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
mak lang..
ReplyDeletesedap2 nyer..
ada resepi y x yah guna oven x??
HelloMalang, ada lagi ke sambal chinchaloke tu? Alamak, dapat the strong scent disini...tarok limau perut sikit....tambah tiga pingan nasi, ha ha.
ReplyDeleteDisini pun ada jual chinchaloke, daripada Penang and Malacca...
but isteri saya da la dua bulan ago dia buka botol baru, meletup in the kitchen, habis her cupboards, walls, ha ha...now no more makan tu, ha ha.
I guess the bottle was shaken enroute here...I'll buy one next day.
Oh ya, boleh dapat tu asam sinting lagi? I remember Malacca had those in the 60's...I have not eaten that since. Sure miss all that.
Love your caramel cake...
I datang for lunch and stay for tea, boleh? Ha ha.
You have a great week, Maklang, and keep well, Lee.
U. Lee:
ReplyDeleteSure...sure..would glad if you want to drop by at my place...anytime..just give me a call...
Do visit my other blogs;
http://dariteratakmaklang.blogspot.com
and
http://jahitanmaklang.blogspot.com
thanks for dropping by!
zona:
cream caramel tu dikukus. puding roti dan cake coklat pun boleh dikukus.cubalaa...
Salam Maklang..
ReplyDeleteSalam ziarah & salam kenal buat MakLang, selalu singgah kesini, baru hari nie nak tinggalkan kesan..
Suka dgn resepi2 MakLang nie, simple & sedap, bolek pinjam ke resepinya MakLang?
akak:
ReplyDeletegunalah selagi boleh...kalau maklang ada resepi lagi nanti maklang letak lagi...enjoy yer...
Good post.
ReplyDelete