Friday, January 07, 2011

Laksa Nyonya


Selamat Datang ke Dapur MaklangSemuga mendapat manafaat dari blog ini





Bahan2:

10 bj bwg merah
4 ulas bwg putih
10 tangkai cili keringkan
3 sudu besar udang kering
Semua bahan di atas diblend dan tumiskan

Santan dari sebiji kelapa
4 batang serai dititik
3 in lengkuas di ketuk

20 ekor udang hidup atau potongan ayam
1 bungkus fish ball
1 bungkus fish cake
sedikit garam dan gula
asam keping



Masukkan Santan Dari sebiji kelapa. Jgn terlaiu pekat.
Masukkan 4 btg serai dititik & lengkuas 3 in diketuk.
Masukkan fish ball n fishcake.
Sedikit Garam n gula n daun kesom.
Didihkan.


Sambal laksa nyonya
Tumis lada kering, bwg merah dan belacan dan sedikit garam dan gula sehingga naik minyak.


Garnishing:
Telor rebus
Kacang pjg yg dicelur
Taugeh
Daun selasih / kemangi
kerang rebus

Utk kuah tadi, masukkan udang hidup. Boleh juga digantikan dgn potongan ayam jika mahu.


Selamat mencuba!

6 comments:

  1. Aslmkm.
    Kira memang minat masak la ni. Kak G suker! :)
    Tips dari Chef untuk sedapkan sambal tu: ... cuba taruh sedikit udang kering & kacang tanah yang telah disangai & dikisar halus setelah masakan sambal naik bau & pecah minyak.

    ReplyDelete
  2. salam..
    tu dia..sedapnya
    masakan..alahai
    lapa la pulak..
    salam perkenalan
    dari saya dan harapan
    moga selalu sihat empunya
    bloh ni..

    ReplyDelete
  3. nampak sedap... jangan lupe follow blog saye.. farihahfatin.blogspot. sayer dh follow blog anda. thanx

    ReplyDelete
  4. sedapppp nyaaa .. ^_^ ...

    owner,
    www.arisan-online.com/?id=admin

    ReplyDelete