Sunday, August 14, 2011

Ayam Madu

Selamat Datang ke Dapur MaklangSemuga mendapat manafaat dari blog ini

Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!




2 biji tomato dipotong dadu
5 tangkai lada hijau di hiris tebal

1 pokok daun bawang, daun sadri dan daun ketumbar di potong sepanjang 1 inci
1/2 cawan kismis
1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan madu
1/2 cawan air gula merah ( kepekataan sederhana)
1 sdbesar gula putih
1/2 cawan tomato sos
1/2 cawan cili sos
1 sdb badam blend
1/2 cawan air
1/2 cawan susu cair
1/4 cawan gajus yang telah digoreng dengan sedikit minyak



Bahan untuk di mesin:


10 biji bawang merah

4 ulas bawang putih

10 tgki lada kering ( jika mahu sedikit pedas)

1 inci halia

10 tangkai lada kering


Ayam dipotong sederhana besar, digoreng bersama garam kunyit, separuh masak



Caranya:


Tumis bahan2 dimesin sehingga garing.
Masukkan tomato sos, sos cili dan tomato puri dan goreng lagi.
Masukkan bawang goreng dan tomato dadu, daun sadri, daun bawang dan daun ketumbar, lada hijaykismis, badam, garam dan gula.
Masukkan air dan susu cair
Masukkan madu dan panaskan atas api perlahan serta dikacau supaya tidak hangus. Biarkan sehingga lada hijau layu dan campuran tadi agak pekat.
Apabila telah garing, masukkan ayam dan biarkan sebentar
Kacau rata dan biarkan sebentar di atas api.
Angkat dan hidangkan

1 comment:

Amie said...

Assalam Maklang,
biasanya yang ada madu ni sedap tau...