Selamat Datang ke Dapur Maklang
Sos kicap dan tomato.
Sos ni kami pick-up masa gi Jakarta dulu. Kami pergi makan kat kedai Sunda dan dia hidangkan sos ni. Cik Abang tang sos ni kebanyakkan dia sukalah buat menambah selera yang memang selalunya berselera.Alhamdulillah….
Bahan2 :'
1 bj tomato yang fresh dipotong dadu
1 biji bawang besar dipotong dadu
5-6 biji cili padi di potong kecil2 (ikut suka kalau nak pedas lagi tambahkan lada tu)
Kicap manis tapi paling sedap guna kicap Bango atau ABC, produk Indonesia
Semua bahan2 dicampurkan bila nak makan. Sebabnya kalau digaul awal2 nanti air dari bawang dan tomato tu akan menyebabkan sos tu cair sangat.
Sos ni sedap dimakan dengan tempe dan tauhu yang digoreng kosong.
Sos tauhu dan tempe lagi
Bahan2:
4 biji lada merah
10-15 biji cili padi5 ulas bawang putih
6 biji bawang merahKicap Bango/ ABC atau Cap Kipas Udang yang manis.
Bahan2 diatas, dicuci dan digoreng dalam minyak yang panas selama 5-10 mins sehingga agak layu. Angkat dan toskan. Kemudian di blend dengan kicap Bango atau ABC. Kalau tak ada boleh guna kicap Cap Kipas udang tu. Tapi tambahkan lagi bawang putih dan bawang merah supaya pekat sedikit. Kicap tu quantity nya biar menutupi bahan2 tu bila dah masuk kat dalam blender tu. Agak2 dah boleh blendlaa. Kalau sikit sangat nanti blender tu tak mau pusing. Blend sampai bahan2 tu hancur.Lupa pulak. Sos ni pun sedap makan dengan tauhu dan tempe. Perisa you…nak cecah dengan keropok pun sedap.
Sos Rojak India or rather Kuah Rojak India
Biasa tak makan rojak India? Macam biasalah Pak Lang kalau rojak2 ni memangle feberet dia. Nak buek camno. So terpaksalah maklang mintak resepi ni dari my late MIL. ( Moga2 rohnya dicucuri Rahmat....)
Bahan2:
2 cawan lada kering yang diblend
Air asam jawa 8 cawan. Jangan terlalu pekat nanti kuah tu masam pulak.
½ packet biskut marie yang diblend. Ni pun ikut kepekatan.
1 cawan kacang tanah yang digoreng dan diblend kasar
1 cawan gula merah dan sedikit gula putih. Yang ini kena adjust ikut kemanisan yang kita suka.
Mula2 masakkan lada dan air asam jawa sampai menggelegak. Lepas tu masukkan biskut marie tu. Hati2 ye, biskut marie tu seeloknya di gaul dengan air biasa dulu sampai sebati. Lepas tu baru masukkan dalam kuah yang mendidih tu.
Masukkan gula merah dan gula putih mengikut rasa.
Masakkan atas api kecil supaya tak hangus.
Resepi memang garamless. Tapi kalau nak masin sikit, tambah le garam tu.
Sedap makan dengan cucur udang, cucur kelapa, kentang , telor, sotong celup tepung, sengkuang dan timun yang dihirs nipis. Kalau dah campur semua, jadilah Rojak India.
Sebenarnya ada sos2 lagi tapi malas lah nak taip....so nanti rajin maklang masukkan lagi.
Selamat Datang ke Dapur Maklang
Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Ramadhan Kareem ( hari pertama n ke2)
4 years ago
No comments:
Post a Comment