Wednesday, August 15, 2007

Roti berinti













Selamat Datang ke Dapur Maklang

Hari ini maklang buat Roti berinti.

Maklang gunakan resepi roti asas dan kemudian letakkan inti didalamnya. Sebenarnya maklang mulanya ingat nak buat macam Bro Rozzan punya inti, tapi bila balik dari office tadi, Along tak keluarkan pun the daging kisar, maka lainlah jadiknya...


Maklang gunakan bahan2 berikut:

Beberapa keping salami (beli aje kat kedai) dipanaskan dan dihiriskan panjang2
cheddar cheese dan mozarella cheese di parut
1 labu bawang besar didadu
1/2 cawan jagung frozen
sedikit barbecue sos
sedikit cili sos
mayonaise

Caranya:

Doh dibahagi 4
Kemudian dicanai 4 segi
Panaskan bawang bersama jagung diatas kuali sehingga agak layu. Letakkan sedikit barbecue sos dan sedikit oregano.
Letakkan bawang besar dan jagung tadi (spread out)
Kemudian letakkan salami dan cheese yang dihiriskan seperti membuat pizza
Gulungkan doh yang dicanai tadi
Potongkan setebal 1.5 inci
Tinggalkan selama 40 minit dan kemudian sapukan dengan telur yang telah dicampurkan dengan sedikit susu. Pipekan tomato sos atau cili sos diatas doh tadi. Pipekan jugak mayonaise jika suka.
Bakar dalam suhu 180 - 200 C selama 1/2 jam atau sehingga kekuningan
Setelah masak, sapukan mentega.


Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

1 comment:

MamaFaMi said...

Hi Mak Lang. Ma lompat masuk dapur Mak Lang dari tingkap dapur rumah Bro Rozzan... dapat 'makan' roti inti gak...hehehe...