Wednesday, December 26, 2007

Macam2 Ada...

Selamat Datang ke Dapur Maklang


Daging berlada dengan kentang


Ayam goreng dengan tomato


Sayur campur goreng


Laksa Penang

Bahan2 nya:

1 kg ikan kembung
2 liter air
6-8 kpg asam keping
3 sdb lada kering
3 sdb bawang merah

Ikan kembung atau ikan selayang, dibersihkan dan direbus.
Asing isi ikan dan blend. Tulang dan kepala ikan diblend sehingga hancur dan tapiskan. Gunakan air rebusan ikan untuk memblend tulang ikan tadi.
Untuk membuat kuah laksa, rebuskan ikan tadi dan air rebusan ikan bersama lada kering dan bawang merah. Masukkan asam keping, daun kesum dan bunga kantan sehingga kuahnya mesra. Masukkan garam. Sehingganya tidak cukup masam, tambahkan asam keping lagi.

Hidangkan bersama hirisan salad, telur rebus, nenas cincang, hirisan lada merah dan potongan limau nipis.


Kentang Oregano dengan Gajus ~ sedap ni!



Nasi Tanak


Pizza Tuna dan Sosej


Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

2 comments:

Azian Hasan said...

Mak Lang,
Masak semua ni dalam satu hari ke?
Memang nampak sedap!

maklang said...

Azian:

Ye..dalam satu hari..kebetulan ada tetamu!