Selamat Datang ke Dapur Maklang
1/2 kg udang dibuang kepalanya.
6 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil lada putih
sedikit garam
minyak untuk menggoreng
Bersihkan udang dan toskan sehingga kering
Balutkan udang dengan tepung, lada putih dan garam
Goreng sehingga garing (jangan terlalu lama)
Bahan-Bahan untuk kuahnya.
1 biji bawang besar (dihiris panjang)
10 biji cili padi (dihiris halus)
1 sudu susu tepung (optional)
1 sudu besar kari ikan
1 pelepah daun kari
2 biji telur
2 ulas bawang merah dan 1 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
Minyak untuk menumis
Cara-caranya
Tumis bawang merah yang ditumbuk,masukkan daun kari dan cili padi dan digoreng sehingga garing.
Masaukkan rempah kari dan susu tepung bersama 1 sudu besar air.
Pecahkan telur, pukul dan masukkan dalam bahan tadi. Kacau cepat-cepat.
Masukkan sedikit garam dan udang tadi dan dikacau rata.
* sebenarnya ini jadik macam udang bersalut telur hancur...maklang tak pandai pulak nak jadikan cam kat kedai tu...tapi rasanya, InsyaAllah...boleh tahan...
Selamat mencuba....
Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment