Selamat Datang ke Dapur Maklang
Kita goreng kuey teow pulak. Resepi ni memang selalu digunakan. Main hemtam aje. Biasalah...yang anak2 suka , tu yang maklang masak. Suami pun suka tau...he..he..
2 packet kuew teow. Seeloknya kuew teow tu di pisah2kan supaya senang utuk di gaul dengan bumbunya....
15 ekor udang dibuang kepala dan dibersihkan ( Boleh juga digantikan dengan 1/2 tube daging kisar yang dibersihkan dan di toskan)
Bahang untuk di tumbuk/ kisar
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
1 sudu besar lada kering
sedikit belacan
2 sudu besar kicap mee
2-3 sudu besar tomato sos
1/2 kg taugeh dibersihkan
2 ikat daun kucai dipotong 1 inci panjang
2 biji telur
Sedikit minyak untuk menumis.
Caranya:
1. Panaskan minyak. Masukkan bahan yang di kisar dan di goreng sehingga gareng.
2. Masukkan udang. Goreng sebentar. Sekiranya menggunakan daging, goreng sehingga air daging kering. Masukkan tomato sos dan goreng lagi.
3. Masukkan kuew teow berserta kicap mee dan sedikit garam secukup rasa. Masukkan juga taugeh dan kucai. Kacau cepat2 sebab kuew teow kalau terlalu lembik tak sedap.
4. Di kuali lain, pecahkan telur dan goreng seperti telur hancur. Jangan lupa letakkan sedikit garam. Angkat dan gaulkan ke dalam kuew teow. Angkat dan makan masa panas...Sedap....:)
Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Salam perkenalan mak lang..Wah nampak sedap kuew teow tu.. boleh wat sarapan kuew teow arini... ;)
ReplyDelete