Sunday, June 01, 2008

Mee Goreng Basah

Selamat Datang ke Dapur Maklang



Biasanya maklang kalau goreng mee ni, maklang gunakan perencah untuk nak goreng sayur. Memang dari masa maklang kecik2, Wan memang selalu siapkan perencah sayur banyak2. Sebab Wan bekerja, jadik senang kalau perencah dah siap. Main ceduk2 then tumis and terus goreng apa yang kita nak.

Bahan perencahnya seperti berikut:


5 ulas lada merah
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci persegi belacan
1 sudu kecil udang kering
1 sudu kecik ikan bilis

Kesemua bahan di atas, di blend jangan terlalu halus.

Untuk menggoreng mee, maklang tambahkan bahan2 berikut.

1/2 kg mee kuning yang di cuci. Lebih elok kalau direndam sebentar dalam air panas untuk membuang kapurnya
300 gm daging, dihiris nipis dan di rebus bersama air dan hirisan halia sehingga lembut
3 susu besar tomato sos
1-2 sudu besar tomato sos
1sudu besar kicap masin
sedikit garam dan gula
1 mangkuk taugeh dan 2 ikat kucai dipotong 1 inci panjang ( boleh juga letakkan sawi atau carrot yang di hiris panjang)


Caranya:

1. Tumis bahan2 yang dikisar di dalam minyak panas.
2. Apabila gareng, masukkan daging dan sedikit airnya.
3. Masukkan tomato dan kicap masin serta gula. Kacau rata.
4. Masukkan mee dan kacau lagi.
5. Terakhir masukkan taugeh dan kucai. Boleh jugak di masukkan hirisan tomato buah sekiranya suka.
6. Angkat dan hidangkan. Sedap di makan dengan hirisan lada dan perahan air limau kasturi dan bawang goreng.





Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

2 comments:

elisataufik said...

adusss maklanggg
sedap nyaaaaaaa

NeLLine Australia said...

Resepi ni sedap mak lang, dah try dah. Cuma saya tambah telur je last sekali. Terima kasih, now I know mcm mana nak prepare perencah yg sedap :)