Selamat Datang ke Dapur Maklang
Percik ikan kembung...Kalau Wan datang sini..mesti ada request untuk ini...
Bahan-bahan:
1kg ikan kembung yang agak besar, dibersihkan dan direndam dengan air asam jawa dan garam untuk membuang hanyir ikan
Bahan perap:
6 biji bawang merah )
1 inci halia ) ditumbuk kasar
sedikit garam
Perap ikan selama 1 jam sebelum dibungkus dengan daun pisang dan dibakar
Bahan Kuah:
5 biji bawang merah }
1/2 inci halia } ditumbuk lumat
1/2 sudu besar lada hitam }
2 mangkuk santan dari 1 biji kelapa
sedikit garam
2 keping asam gelugor ( asam keping)
Cara membuat nya:
1. Campurkan semua bahan didalam periuk dan panaskan atas api yang agak kuat. Kacau setiap masa supaya santan tidak pecah minyak.
2. Apabila sudah mendidih, masakkan atas api yang perlahan sehingga kuah pekat.
3. Apabila kuah sudah pekat dan ikan sudah di bakar atas api ( jangan terkaku kering), masukkan ikan ke dalam kuah tadi. Biarkan 5 min atas api kecil.
4. Angkat dan hidangkan.
5. Ikan percik ni sedap di makan dengan sambal belacan...barulah kaw!
lagi permintaan Along...kueh sagu mata ikan dengan kelapa...
Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment