Selamat Datang ke Dapur MaklangSemuga mendapat manafaat dari blog ini
Assalamualaikum...
Tengahari tadi terasa nak buat kueh kaswi...Wan memang tere buat kueh ni. Dan bila Wan dah tere...anak dia mmglah malas nak mencuba...tinggal cuba makan aje bila Wan dah buat...and mmg superb...
Tapi since dah lama tak makan, terasa pulak nak buat...so...maklang mulalaaa kan...senang aje!
Bahan2 dia:
1 mug tepung gandum di ayak
2 sdb tepung ubi ( bumbung)
2 1/4 mug air - 1 btg gula melaka (~ 4 keping gula kerek)+ 2sdb sedikit gula putih
1/2sdt air kapur yang cair
1 helai daun pandai
1/2 bj kelapa parut yg putih dicampur dgn sedikit garam
Caranya:
1. Masakkan gula2 melaka/ kerek/ gula putih bersama dengan 2 mug air dan daun pandan.
2. Bila sudah sejuk tapiskan untuk membuang sampah2 yang mungkin ada dalam gula.
3. Campurkan kedua2 tepung dan whiskkan sehingga tidak berbintil. Pastikan air gula yg dicampurkan cuma 2 1/4 mug shj ye
4. Campurkan dengan air kapur dan kacau rata ( kapur digunakan utk mengilatkan dan mengentalkan kueh)
5. Tapiskan adunan tadi kedalam loyang. Dan dikukuskan sehingga masak dan adunan tidak lekat di tepi loyang
* adunan ini memang tersangat cair. Petua Wan kalau nak tahu ok ke tak adunan ni, bila kita celupkan tapak tangan dalam adunan, ianya tidak melekat pada tapak tangan...
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment