Selamat Datang ke Dapur Maklang
Assalamualaikum..
A: Bahan-bahan:
1kg daging lembu yang lembut ( chuck tender atau tenderloin) direbus sehingga lembut bersama sedikit garam dan sebesar ibujari halia yang ditumbuk ( rebus atas api perlahan sehingga lembut)
Apabila daging sudah lembut masukkan bahan2 dibawah dan rebus lagi selama 10-15 min atas api kecil
4 biji bawang merah di blend/ tumbuk
4 bj buah pelaga
4 kuntum bunga cengkeh
1 kuntum bunga lawang
1 batang kecil kayu manis
1-2 liter air
2 sdt lada hitam yang ditumbuk halus
sedikit garam
B:1 mangkuk taugeh yang dibuang ekornya
1 pokok daun bawang dan 1 pokok daun sadri di hiris
bawang goreng
C: Sambal hijau
6-7 ulas bawang putih
4-5 batang lada hijau ( kalau nak pedas lagi letak lah beberapa biji cili padi)
1 sd teh gula
8 bj limau kasturi di perah airnya
sedikit air
kesemua bahan di atas dikisar sehingga halus
D: 2 bungkus kuew teow dibasuh dan di toskan.
Untuk hidangan:
Letakkan kuew teow di dalam pinggan kemudian tuangkan kuah yang masih panas ke atas kuew teow tadi, letakkan taugeh, daun bawang dan bawang goreng. Di makan dengan sambal hijau
Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment