Friday, August 10, 2007

Serunding Kelapa


Selamat Datang ke Dapur Maklang


Serunding Kelapa


Sebiji kelapa parut


Bahan di mesin

30 sen jintan manis ( sebungkus `~ 1 sdb )

1sdb jintan putih

3sdb ketumbar

4 batang serai

1/2 inci lengkuas sebesar ibujari

1/2 inci halia

4 ulas bawang putih

4 biji bawang merah

2 sdb lada kering blend

1/2 inci kunyit hidup ( elok guna yang fresh)

2 sdb udang kering


Asam jawa sebesar ibujari diperah airnya dengan 2 sdb air (pekat2)

Gula dan garam secukup rasa.


Semua bahan diatas dimesin sehingga halus


Caranya:

1. Goreng kelapa tanpa minyak sehingga kelapa kekuningan sedikit. Ini adalah supaya serunding tahan lama dan tidak basi.

2. Tumis bahan2 yang di mesin sehingga garing. Masukkan gula merah sehingga gula hancur.

3. Masukkan air asam dan garam. Biarkan atas api kecil sehingga agak pekat.

4. Masukkan kelapa yang telah digoreng. Gaul rata lebihkurang 5 minit. Bolehlah diangkat.

Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

3 comments:

wafiyyahsoffeya said...

klu udang kering digantikan dgn ikan boleh tak?sbb x boleh mkn udang la...tp nk cube wat resepi ni...

wafiyyahsoffeya said...

bley tak udang kering digantikan dengan ikan...sbb x bley mkn udang,tp nk try wat resepi ni ..

wafiyyahsoffeya said...

bley tak udang kering digantikan dgn ikan...sy nk try wat resepi ni...coz sy x bley mkn udang...