Thursday, January 12, 2006

Ayam Masak Serai Versi Baru

2/3 hari lepas my mother ( who will also be known as Wan) ada beritahu yang dia ada resepi baru untuk ayam masak serai. Biasanya kat rumah kita ada all-time-favourite ayam masak serai. Sekali masak 2 ekor senang2 aje anak2 ni makan sampai licin. Kalau tak pesan alamatnya makan serai ajelah. Resepi baru ni Wan kata sedap jugak. I heve had the chance to try yet. Tapi resepi dia lebih kurang macam ni.

a. 1 ekor ayam
b. 1 labu bawang putih
sebesar 2 ibujari lengkuas ( lebih kurang 50 sen)
10 batabg serai
4 sudu lada kering
c. sebiji telur ayam dan garam secukup rasa.

Semua bahan2 b dikisar halus dan digaul dengan ayam. Kemudian campurkan dengan bahan c dan dibiarkan lebihkurang 15 min. Kemudian goreng ayam semuanya sekali sehingga gareng.

Cubalah. Mana tahu kot2 sedap. Bolehlah masak lagi.

4 comments:

Anonymous said...

wah kena cuba nih, anak2 i suka ayam goreng... tq 4 d recipe

http://blog.cari.com.my/permataku

Ita said...

Maklang, kalau ayam masak serai versi Maklang macamana pula? Boleh taruh resepi kat sini tak?

Ita

Khadijah Abu Bakar said...

maklang mmg tiap ari msk cam tu wow boleh naik brt bdan ni klau duk seumah mesti fmily maklang hapy ari2 mkn sodap ya...

Khadijah Abu Bakar said...

wah klau ari2 mkn cam ni boleh naik brt bdan