1/2 biji kobis dihiris
2 biji carrot dihiris
1/2 biji sengkuang sederhana besar dihiris
sebungkus ayam cicang
10-15 cili padi di hiris
sebungkus su'un
sebiji bawang besar yang dipotong dadu
3 ulas bawang putih ditumbuk/ blend
sedikit garam
2 bungkus kulit popia
sedikit minyak masak
Caranya:
1. Mula2, panaskan minyak. Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam cincang yang telah dicuci dan di toskan.
3. Masukkan carrot dan sengkuang. Bila sengkuang dan carrot dah agak lembut masukkan kobis, suun, cili padi dan garam sedikit.
4. Jangan biarkan sehingga sayuran terlalu masak. Angkat dan toskan supaya tidak berair apabila di bungkus.
5. Bila siap dibungkus, gorengkan. Popia ini sedap di makan dengan cili sos.
Kobis dan sengkuang yang di hiris
Hirisan kobis
Cili padi ni sekejap lagi kena potong halus2
Suun yang telah di rendam dan di toskan
Tumisan bawang besar, bawang putih dan ayam cincang
Siap dah....Sekejap lagi boleh dibungkus.
Letakkan 1-2 sudu besar campuran sayuran yang telah ditoskan seperti didalam gambar. Dan dibungkus ketat. Untuk nak lekatkan bungkusan itu, campurkan sedikit tepung dengan sedikit air. Campuran hendaklah agak pekat.
Popiah yang siap dibungkus..
Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment