Di sini maklang nak letakkan resepi untuk mee hailam yang Angah buat baru2 ni. Moga2 kaklong Syikin akan dapat masak mee Hailam ini...
Bahannya:
10 ekor udang dibuang kepalanya dan dibersihkan
4 ekor sotong di potong kecil
Ayam atau daging dipotong nipis2
sedikit halia di hiris
2 ulas bawang putih di hiris
2 ulas bawang merah di hiris
lada merah dihiris
sedikit sos tiram
sedikit lada putih
kicap mee (kicap ni pekat sangat tapi tak masin langsung!)
yee mee/atau mee kuning/ mee lidi atau mee hoon atau kuey teow
sedikit fish ball dan fish cake
sedikit tepung jagung
garam dan gula
carrot di hiris bulat
cendawan shitake direndam dan dihiris
sedikit kobis panjang
sedikit cauliflower di potong
Caranya:
1. Mula2 tumiskan bawang putih, bawang merah, halia dan lada merah yang telah di hiris.
2.Kemudian masukkan daging. Seeloknya daging yang digunakan itu adalah daging yang lembut.
3.Kemudian masukkan udang dan sotong.
4.Masukkan air dan sos tiram dan lada putih secukupnya.
5. Kemudian masukkan fish ball dan fish cake. Kemudian masukkan kicap pekat. (kicap mee).
6.Apabila sudah mendidih masukkan sayuran diikuti dengan yee mee. (Mee lain2 juga boleh digunakan).
7.Kemudian masukkan sedikit tepung jagung yang telah di kacau dengan sedikit air.
8.Jangan lupa letak garam dan gula mengikut rasa.
Selamat mencuba!
3 comments:
salam,
tq so much maklang. ni tak sabar nak cuba ni :D
err..cendawan shitake tu yg jenis kering tu ya? tak biasa pakai cendawan sbnrnya. cendawan butang tu ajelah yg taunya hehe.
mak lang sini takda mee lar.... kalau pakai meehoon tak best kan.
kaklong:
betul yang jenis kering. rupa macam cendawan butang tapi besar.
zakiah:
boleh paki meehoon tu tapi kena rendam then tumiskan bawang besar and bawang putih, lepas tu masukkan meehoon n letakkan kicap sikit dengan oyster sos. angkat dulu. then tuangkan kuah mee tu. sedap....
Post a Comment