Selamat Datang ke Dapur Maklang.
Kali ini maklang letakkan resepi Rojak India. Rasanya maklang dah letakkan cara nak buat kuah rojak India ni di Teratak Maklang beberapa bulan yang lepas, tapi sebab OO nak, so maklang buatlah siaran ulangan. Tapi siaran ulangan ini bergambar le pulak...
Kuah rojak India
Bahan2:
2 cawan lada kering yang diblend
Air asam jawa 8 cawan. Jangan terlalu pekat nanti kuah tu masam pulak.
½ packet biskut marie yang diblend. Ni pun ikut kepekatan.
1 cawan kacang tanah yang digoreng dan diblend kasar
1 cawan gula merah dan sedikit gula putih. Yang ini kena adjust ikut kemanisan yang kita suka.
Mula2 masakkan lada dan air asam jawa sampai menggelegak. Lepas tu masukkan biskut marie tu. Hati2 ye, biskut marie tu seeloknya di gaul dengan air biasa dulu sampai sebati. Lepas tu baru masukkan dalam kuah yang mendidih tu. Masukkan gula merah dan gula putih mengikut rasa. Masakkan atas api kecil supaya tak hangus. Resepi memang garamless. Tapi kalau nak masin sikit, tambah le garam tu.
Sedap makan dengan cucur udang, cucur kelapa, kentang , telor, sotong celup tepung, sengkuang dan timun yang dihirs nipis. Kalau dah campur semua, jadilah Rojak India.
Untuk nak buat cucur udang senang aje. Bahan nya adalah seperti berikut:
Udang besar 10-15 ekor udang
Hirisan bawang besar
Sedikit daun kucai atau daun bawang dan daun sadri yang di potong sepanjang 1/2 inci
500 gm tepung gandum
1/2 sdt soda bikarbonat
air secukupnya
1 sdb lada kering blend
1 sdt serbuk kunyit.
Campurkan semua bahan diatas. Adunan jangan terlalu pekat atau terlalu cair. Biarkan sebentar untuk better naik sebelum di goreng.
Biskut marie yang telah diblend atau ditumbuk. Digunakan untuk memekatkan kuah.
Cucur udang sebelum dicampurkan. Jangan letak terlalu banyak soda sebab takut pahit nanti!
Cucur udang yang sedang digoreng.
Untuk cucur kelapa:
2 cawan tepung gandun
1 cawan kelapa parut
sedikit garam
air secukupnya
Caranya seperti membuat cucur udang
Ini biskut marie yang telah diblend atau di tumbuk sehingga menjadi serbuk
Campuran batter untuk cucur udang
Cucur udang yang digoreng akan mengembang sebab maklang letakkan sedikit soda bikarbonat. Soda jangan diletak terlalu banyak sebab kalau tak rata nanti boleh rasa pahit.
Semua mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Ramadhan Kareem ( hari pertama n ke2)
4 years ago
3 comments:
mak lang ooiiii.... kuah rojak Lady jadik aaa!!! cayala... pas tu cucur klapa pun jadikkk.. yg suspen tu mula2kan.. terkezut tgk cucur jd merah.. refer kat gamba rupa2nye mmg merah eh?? kire2 menjadik laaa.. muagagagaa
Tahniah..tahniah..
Ada guna jugak maklang letak resepi2 ni...ada jugak orang buat reference!
Selamat makan...
nak tanya. masakkan lada dengan air asam jawa tu rebus biasa aje ke? atau macam tumis?
Post a Comment