Selamat Datang ke Dapur Maklang
Laksa Penang
Bahan2 nya:
1 kg ikan kembung
2 liter air
6-8 kpg asam keping
3 sdb lada kering
3 sdb bawang merah
Ikan kembung atau ikan selayang, dibersihkan dan direbus.
Asing isi ikan dan blend. Tulang dan kepala ikan diblend sehingga hancur dan tapiskan. Gunakan air rebusan ikan untuk memblend tulang ikan tadi.
Untuk membuat kuah laksa, rebuskan ikan tadi dan air rebusan ikan bersama lada kering dan bawang merah. Masukkan asam keping, daun kesum dan bunga kantan sehingga kuahnya mesra. Masukkan garam. Sehingganya tidak cukup masam, tambahkan asam keping lagi.
Hidangkan bersama hirisan salad, telur rebus, nenas cincang, hirisan lada merah dan potongan limau nipis.
Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
Ramadhan Kareem ( hari pertama n ke2)
4 years ago
1 comment:
simple nyerrr
Post a Comment