Tuesday, February 03, 2009

Tomyam Tauhu Jepun


Selamat Datang ke Dapur Maklang


Bahan2:

2 tiub tauhu Jepun di potong setebal 1 inci dan digoreng sebentar
1 labu bawang besar dihiris panjang
2 ulas bawang putih dihiris
1 batang serai dihiris
10 bj cili padi diketuk
5 batang kacan boncis dipotong serong
3 helai daun kobis panjang, dipotong batang dan daun
bunga kobis dan brocoli (optional)
5 biji sendawan butang dipotong 4
minyak untuk menumis
garam dan gula
3 helai daun limau purut di siat2
2 sdb perencah tomyam
sedikit air


Caranya:

1. Tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi serta serai.
2. Masukkan perencah tomyam dan sedikit air.
3. Masukkan udang dan balik2kan sebentar.
4. Masukkan sayuran.
5. Masukkan daun limau purut dan garam serta gula.
6. Apabila sudah sayuran sudah agak lembut, curahkan ke atas tauhu Jepun yang telah digoreng tadi.


Selamat makan....







Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

4 comments:

Anonymous said...

maklang nak tanya, paste tom yam yg sedap guna yg mana. sbb saya ni jarang buat tom yam bila guna yg adabi rasa tak sedap. kekadang campak bahan kasar tu je tak guna paste.

maklang said...

anon:

maklang guna tomyam paste knorr aje...adabi tak pernah cuba..

Ⓛⓔⓔⓝ said...

maklang...

camne nk goreng tauhu jepun tu yer??
saya goreng dia jd melekat2 & hasilnyer buruk plakk
ade tips tak??tq.

maklang said...

salam leen,

kalau maklang nak goreng, kena make sure minyak betul2 panas dan jangan balikkan selagi ianya tak kuning, kalau tak memang pecah2!