Selamat Datang ke Dapur Maklang
Ha..ha..Alhamdulillah...akhirnya maklang dapat gak buat udang nestum. angah lah yang nak sangat maklang belajar buat benda ni...so apalagi maklang browse laa..tengok sana sini, lepas tu kita modify laa..ikut rasa masa makan kat the Horizon Kuantan...
Bahan:
A:
1 kg udang dibersihkan, nak buang kepala boleh, tak nak pun boleh
1 cawan tepung jagung
1 sdt serbuk lada putih
garam secukupnya
B:
minyak untuk menggoreng
C:
1/2 cawan mentega
6 biji cili api yang di potong kecil
3 pelepah daun kari
1 cawan nestum
2 sdb gula pasir
Caranya:
1. Golek2 kan udang dalam tepung, lada putih dan garam yang telah dicampurkan sebati. Goreng sebentar kerana kalau terlalu lama, nanti udang akan terlalu masak dan kecut...tak sedap laa
2. Angkat dan toskan
3. Cairkan mentega dalam kuali atas api yang perlahan
4. Masukkan cili padi dan daun kari dan gorengkan sehingga kering.
5. Masukkan udang.Gaulkan.
6. Terakhir masukkan nestum dan goreng sebentar. Masukkan gula dan ratakan. Bolehlah angkat. ( api perlahan ye...takut nestum terhangus:)
Semuga mendapat manafaat dari blog iniResepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!
6 comments:
Uhmmmm..... yummy....... Aku mau ngasih tau ma2hq resep ini..... mkseh yea..... ^-^v
What a fabulous site! Great work ...
Eve
That looks sooo delicious!
Masakan yang "no frill" bagus sekali.
Bagus masakan yang banyak innovasi nya.
Uiii tengok pun dah sodap ape lg kalau dpt makan... ehehhe
Post a Comment