Selamat Datang ke Dapur MaklangSemuga mendapat manafaat dari blog ini
Bahan2:
10 bj bwg merah
4 ulas bwg putih
10 tangkai cili keringkan
3 sudu besar udang kering
Semua bahan di atas diblend dan tumiskan
Santan dari sebiji kelapa
4 batang serai dititik
3 in lengkuas di ketuk
20 ekor udang hidup atau potongan ayam
1 bungkus fish ball
1 bungkus fish cake
sedikit garam dan gula
asam keping
Masukkan Santan Dari sebiji kelapa. Jgn terlaiu pekat.
Masukkan 4 btg serai dititik & lengkuas 3 in diketuk.
Masukkan fish ball n fishcake.
Sedikit Garam n gula n daun kesom.
Didihkan.
Sambal laksa nyonya
Tumis lada kering, bwg merah dan belacan dan sedikit garam dan gula sehingga naik minyak.
Garnishing:
Telor rebus
Kacang pjg yg dicelur
Taugeh
Daun selasih / kemangi
kerang rebus
Utk kuah tadi, masukkan udang hidup. Boleh juga digantikan dgn potongan ayam jika mahu.
Selamat mencuba!
6 comments:
Aslmkm.
Kira memang minat masak la ni. Kak G suker! :)
Tips dari Chef untuk sedapkan sambal tu: ... cuba taruh sedikit udang kering & kacang tanah yang telah disangai & dikisar halus setelah masakan sambal naik bau & pecah minyak.
salam..
tu dia..sedapnya
masakan..alahai
lapa la pulak..
salam perkenalan
dari saya dan harapan
moga selalu sihat empunya
bloh ni..
Beautiful meal!
nampak sedap... jangan lupe follow blog saye.. farihahfatin.blogspot. sayer dh follow blog anda. thanx
Delicious!
sedapppp nyaaa .. ^_^ ...
owner,
www.arisan-online.com/?id=admin
Post a Comment