Saturday, January 21, 2006

Ikan Bakar Kg. Baru

Resepi ni kita masukkan atas permintaan adik ipar kita yang duduk kat Kota Damansara. Resipi ni kalau untuk yang tengah mendiet ni elok benar. Tapi kalau makan sampai 14 ekor tak guna gak nak diet. Menteke***** adalah tu. Senang lah sangat nak buat ikan bakar ni.

Bahannya:

Ikan kembong / tuka/ ikan terubok hendaklah disiang terlebih dahulu dan direndamkan dalam air asam jawa bersama sedikit garam. Kalau tak nanti hanyir ikan tu. Ikan kembong and terubok tu kalau kat insang dia tu memang kena buang yang merah2 atau kehitaman sampai hilang semuanya. Cuci ikan bersih2 dan bungkus ikan dalam daun pisang (kalau dok kat bandar aluminium foil pun boleh).Bakar sekitar 30 mins dan dibalikkan. Bakar ikan ni jangan sampai terlalu kering. Elok dimakan dengan sambal kicap or sambal asam. Sedap lagi kalau nasi panas2.

Sambal asam

4 ulas lada merah
10 ulas lada burung
sebesar ibujari belacan
sedikit gula & garam
air limau kasturi dari 3 biji limau
air asam jawa pekat
bawang besar yang di mayang

Tumbuk lada2 hingga lumat & campur dengan belacan. Yang lain tu gaul je. Ikut seleralah nak masam or manis oe masin

Sambal kicap

lada merahn dihiris
lada burung dihiris
bawang kecil yang dimayang
sedikit air asam limau kasturi
kicap manis habhal
kicap masin habhal

Campurkan semuanya.Portion dia agak2lah.

Selamat mencuba .... Kalau nak senang datang je kat eumah I. Ada ikan fresh ( ni yang penting) dapatlah merasa....

1 comment:

ibuVouge said...

assalamualaikum
maklang..lawatan balas
napa IV tak baca blog maklang dari awal..
sure IV boleh masak byk recipe..