Monday, February 04, 2008

Soto Ayam


Selamat Datang ke Dapur Maklang

Bahan2nya:
2 kuntum Bunga lawang
4 bj buah pelaga
1 batang 2-3 inci kayu manis dan beberapa kuntum bunga cengkih
8 biji bawang merah}
4 ulas bawang putih} dikisar halus
1/2 inci halia }
2 batang serai
4 sdb rempah soto atau sup
6 mangkuk besar air
1 ekor ayam dibelah empat
Taugeh dibuang ekornya
kacang tanah yang digoreng jika suka
Bergedil

Caranya:

Tumis bawang merah yang dihiris bersama kayu manis, buah pelaga, bunga cengkeh dan bunga lawang sehingga naik bau. Masukkan bawang putih, bawang merah dan halia yang telah dikisar. Apabila agak gareng, masukkan rempah soto atau rempah sup. Masukkan 1/2 cawan air dah masakkan rempah sehingga naik minyak. Masukkan air dan ayam bersama serai dan garam secukup rasa. Apabila ayam telah lembut, angkat dan toskan.

Isi ayam tadi dicarikkan. Tulang ayam dimasukkan semula kedalam sup dan rebus lagi buat beberapa ketika.

Sos kicap

5 ulas bawang putih
10 biji cili padi
kicap manis dan kicap masin

Blend kesemuanya sehingga halus

Bergedil

6 biji kentang dibuang kulit dan di microwave tanpa air selama 10-12 minit. Tumbukkan sehingga hancur tapi jangan terlalu lembik.
1/2 tiub daging cincang (~150gm) digoreng dengan sedikit minyak sehingga airnya kering
1 pokok daun bawang) di hiris halus
1 pokok daun sadri )
1/2 cawan bawang goreng
sedikit garam


Campurkan kesemua bahan diatas sehingga rata. Bulat2kan dan kemudian celupkan didalam telur yang telah dipukul. Gorengkan dalam minyak panas, atas api sederhana. Masa goreng tu, jangan letak terlalu banyak bergedil kerana bergedil akan pecah. Apabila telah berwarna agak perang, angkat dan toskan.

Selama mencuba!





Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

6 comments:

Ana Yusoff said...

I've been visiting your blog since April 2007 when I was browsing for some recipies.

Now that I have my own blog I would like you to check it out. Your feedback is welcome

www.sanasinicafe.blogspot.com

Cafe owner said...

Saya menjadi penggemar blog ini since April 2007 semasa saya mencari resepi dari kampung.

SKg dah own a cafe. Do check on my blog.

Saya harap mak lang dapat lah memberi sedikit comment dan idea untuk cafe saya.
terima kasih.

Anonymous said...

mak lang...wow nampak sedap soto ni . saya dari johor..cuma saya rasa kalau ada soo onn goreng lagi sedap soto :) .

Dilla-manje said...

salam kenal mak lang

emm kita pon suke mkn soto nih...
skrg nih baru ghajin2 nak memasak utk ank2...

bole tak mak lang jadi sifo kite? :)

Nora Ariff said...

salam mak lang..sejak jumpa blog ni terus sangkut smpi skarang..now that i have my own blog, saya minta izin link kan blog mak lang ni..jemput2 lah singgah blog saya :)

Neeza Shahril said...

Dah lama sangat Neeza cari resepi soto asli... tak sangka jumpa kat sini.. Terima kasih.. terima kasih Mak Lang. Neeza nak link blog ni ye :)